
 
 
 
 
 
 
 
 

June 8, 2010 
 

Via Electronic Mail 
 
 
Alachua County Charter 
Review Commission 
County Administration Building 
12 S.E. 1st Street 
Gainesville, Florida 32602 
 

Re: Single Member Districts for County Commissioners and Charter 
Commissioners 

 
Ladies and Gentlemen: 
 
 You have asked whether the charter may require county commissioners or 
charter commissioners to be elected from single member districts with no more than 
three districts touching the county line.  In our view, a charter amendment cannot 
impose such a requirement for county commissioners, but a charter amendment may 
impose such a requirement for charter commissioners, assuming the requirement does 
not violate federal law.  
  
 As discussed in our March 19, 2010 correspondence, section 124.011, Florida 
Statutes, authorizes the board of county commissioners to adopt a resolution placing a 
single member district question on the ballot.  We opined that because the Alachua 
County Charter requires the board of county commissioners to adopt a resolution to 
place the Charter Review Commission’s (“CRC”) issues on the ballot, a CRC charter 
amendment may lawfully propose single member districts which the board of county 
commissioners must place on the ballot by resolution.  
 
 Our earlier correspondence did not discuss the issue of whether the CRC may 
require that the single member district requirement be qualified by no more than three 
districts touching the county line.  The statute mandates a specific single member 
district question be placed on the ballot.  Section 124.011(9)(a), Florida Statutes, 
provides:   

 
In a county in which the board of county commissioners is 
composed of five members, each to be elected from single-
member districts, the wording of the proposition on the ballot 
shall be as follows: 
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Shall the five members of the board of county 
commissioners of _________________ County, Florida, be 
elected to office from single-member districts by electors 
residing in each of those districts only? 
 
________yes 
 
________no 
 

 Because the statutory provision prescribes the ballot question, it is our view that 
the CRC may not deviate from it and impose an additional requirement, such as no 
more than three districts may touch the county line.  Such a provision would be 
inconsistent with general law and consequently, it would violate Article VIII, section 1(g), 
Florida Constitution. 
 
 However, under the charter commissioner concept, the CRC is not limited by the 
wording of the statute, as the manner of election of charter commissioners is not 
controlled by the Legislature as it is for county commissioners pursuant to Article VIII, 
section 1(e), Florida Constitution.  Thus, it is our view that the Florida Constitution 
allows the CRC to propose a charter amendment requiring single member districts for 
charter commissioners with no more than three districts touching the county line.   
 

Best regards, 
 

Sarah M. Bleakley 
 
Sarah M. Bleakley 
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